Du er blitt valgt til forlover for din beste venn som skal gifte seg. Hva er dine oppgaver?

Vel, her skal du få noen tips:

Den kanskje viktigste oppgaven en forlover har er å være et vitne på at du ikke finner noen ting i veien for at brudeparet kan gifte seg med hverandre. Videre er du også vitne til at brudeparet faktisk inngår ekteskapet og underskriver sammen med dem og vigsler at et ekteskap er inngått. Som forlover, eller vitne – må du være over 18 år.

Hver av brudefolkene skal stille med en forlover, som på ære og samvittighet erklærer at han eller hun kjenner parten, og opplyse om parten tidligere har inngått ekteskap eller registrert partnerskap og om brudefolkene er beslektet slik som nevnt

Når brudeparet sender inn sitt søknadsskjema til skattekontoret, sendes det samtidig inn et skjema som heter “forlovererklæring” Skjema finner dere her

Det er bare 2-to, som underskriver på denne erklæringen og også på prøvingsattesten under vielsen. Men brudeparet kan velge så mange forlovere de vil under selve vielsesseremonien.

NB! Det trenger ikke være de samme menneskene som underskriver forlovererklæring som de som skriver under papirene vielsesdagen

I forkant av vielsen er det gjerne forloverne som arrangerer “utdrikningslag” for brudeparet.

Det er ingen regel om at en brud velger en jente som sin forlover og at brudgom velger seg en gutt. Brudeparet velger ofte den som er nærmeste venn eller slektning, kamerat, venninne eller kollega.

Under selve vielsen kan forlovere få en rekke oppgaver og ansvar – bestemt som regel av brudeparet selv.

Det kan være:

Kort sagt kan man si at forloveren er den som er valgt ut til æren av å “gå ved siden av og følge” bruden eller brudgommen gjennom dagen og sørge for at de får en bra dag. Det er en slags venneoppgave du er blitt valgt til fordi bruden eller brudgommen mener du er den som er nærmest dem.

Det er en stor ære å bli valgt som forlover – og ofte gjengjeldes det med at du som forlover velger brud eller brudgom som din forlover når DU gifter deg.

Du som forlover har oppgaver også utover kvelden og under middagen og festen.

Det er vanlig at forloveren holder en tale til brud eller brudgom. Talen forteller gjerne om hva slags forhold du har til brudeparet. Om relasjon til oppvekst, skole, jobb eller vennskap. Det er vanlig å takke for at du har fått oppgaven som forlover og si noe om hva dette betyr for deg.

Forlovere har også ofte oppgave med å finne selskapsleker og litt “sprell” på festen etter vielsen. Ikke minst er det ofte forloverne som også sniker seg vekk for å lage litt “overraskelser” på rommet der brudeparet skal overnatte bryllupsnatten.

Det er ofte også brukt at det er forloverne som er vertskap til frokosten dagen etter vielsen for brudeparet og evt gjester.

En forlover er ofte kledt i samråd med brudeparet. Ofte går brudgoms forlover i samme antrekk som brudgommen og har også en knappenålsblomst maken til brudgommens. Brudens forlover har gjerne en kjole i samme farge som brudekjolen, men enklere – eller en kjole godkjent av bruden. Brudens forlover har ofte en liten bukett eller en håndmansjett av blomster.

Brudesvenner, brudepiker, ringbærere er ofte barna til brudeparet, nevøer eller nieser eller barn til venner og slektninger som strør roseblader, bærer ringer, slør osv. Husk at barn er barn og at man ikke må legge noe press på de. Barn er like mye velkomne som voksne gjester.

Det kan være en prøvelse for barn å møte en “vegg” av “store” stivpyntede voksne gjester når de skal gå opp midtgangen. Snakk mye med barna om dette og hva de møter når de skal gå opp midtgangen. Det er så fint og flott når alt går bra – men går det ikke slik vi voksne planlegger så går det også bra 😉 La gjerne også brudebarn gå sammen med feks. forlovere som de kjenner. Det kan være trygt og godt å ha en voksen de kjenner som holder hånden

steven-theresa

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: