Brudgommens side

Kjærlighetsvigslerne har også en egen hjelpeside for brudgommen på FACEBOOK: Brudgomshjelpen

Still oss spørsmål og få gode råd!

Velkommen til en bryllupsblogg som også har omtanke for deg som brudgom 😉

DU har nok mange ganger følt deg i skyggen av din vakre brud – og ikke nødvendigvis noe galt med det – men husk at dette er også DIN dag! Du er like viktig – og dagen like stor for deg som din vakre kommende kone.

Tradisjonen tro er det bruden som står i sentrum på bryllupsdagen. Hun kles i drømmekjolen, hun sminkes og pyntes etter alle kunstens (-og brudens) regler. Hun har kanskje slanket seg noen måneder og har gjort alt for å bli brun og lekker i ukesvis. Selvfølgelig gjør hun dette for deg!

Her på denne siden vil jeg forsøke å komme med noen råd om hvordan du også kan gjøre deg ekstra vakker for henne…

KNAPPEHULLSBLOMST/CORSAGE

Knappehullsblomsten til brudgommen (også kalt “corsage (kosasj) betyr “over hjertet”) består som regel av blomster hentet fra brudebuketten til bruden, eller det kan være en enkel nellik. Den skal altså festes i knappehullet eller på kragen på brudgommens venstre side. Det er vanlig at også brudgommens forlover har likedan + brudens far. Brukes brudesvenner kan de også bruke knappehullsblomst.

Egentlig er knappehullsblomsten brudens “gave” til brudgommen.

Til gjengjeld er det brudgommen som egentlig skal kjøpe brudebuketten. Når du skal kjøpe brudebukett til bruden og du skal følge de gamle tradisjonene så fortell de som skal lage brudebuketten om hva bruden liker av blomster, gjerne hva som er hennes yndlingsfarge. Ta gjerne med et bilde av bruden og fortell hvor høy hun er.

Noen har valgt et fargetema til vielsen og mange ønsker å la dette gå igjen også i blomster til brudeparet. Fargevalget er da som regel en farge iallefall bruden liker, så den er ganske trygg 😉 Jeg synes ikke man alltid skal tenke mote når man kjøper en brudebukett. Kjøp den med hjertet og fortell gjerne bruden hvorfor du har valgt akkurat denne brudebuketten. Det er jeg sikker på at hun vil sette pris på!

BRUDGOMMENS ANTREKK

Du har flere valg:

 • Dress – hvit, grå, svart, blå med eller uten vest. Med eller uten slips. Dress kan du kombinere som du vil og i alle farger. Du kan også bruke forskjellige farger på jakke, vest og bukser.
 • Sjakett – brukes mest til formiddagsbryllup. Fargen er sort eller grå, med grå stripete eller ensfarget grå bukser. Vesten skal være grå eller lys gul. Du kan bruke slips men best er det å bruke halstørkle (kravatt) Hvit formell skjorte. Du kan bruke svart eller grå flosshatt.
 • Kjole og hvitt er et galla-antrekk og passer altså best ved brylluper med gallamiddag. Det brukes hvit sløyfe til kjole og hvitt i brylluper. Mange bruker stokk, hvite hansker og svart flosshatt.
 • Smoking er en finere dress, men ikke så fint som kjole og hvitt. Jakkeslagene er ofte blankere. Til smoking brukes alltid svart tversoversløyfe. Sort magebelte skal brukes (brettene skal peke oppover!) Egentlig er det en regel som sier at man ikke skal bruke smoking i en kirke. Det mener jeg må være hver sin smak.. Smoking er et aftenantrekk og man bruker altså dette i vielser sen ettermiddag.
 • Bunad. Bruk av bunad blir stadig mer populært og kan godt brukes selv om bruden bruker brudekjole. Bruk den bunad du synes er fin, den som tilhører område slekten din/eller brudens slekt, kommer fra.
 • Militæruniform

Det finnes mange skikk og bruk-regler for bruk av brudgommens antrekk. Jeg mener at man bør gå i det som man synes man passer best i selv – og i samråd med bruden. Jeg synes også at man bør tenke hva slags form man har valgt for bryllupet, formelt eller uformelt. Det har også litt å si hva dere evt har bedt gjestene deres å ha på seg ved invitasjon. Ikke la ditt antrekk være med å ødelegge gleden ved dagen din. Husk å prøve det du skal ha på deg noen dager før vielsen…. Antrekket har IKKE alltid krympet! 😉

Tips ved bruk av slips: Få noen som kan det ordentlig til å hjelpe deg med dobbel knute. Slipset skal gå til midt på beltespennen. Sko: Husk at du skal gå og stå i mange timer. Enkelte antrekk har regler for bruk av sko. Bruker du lakksko er du sikret at det ikke blir feil. SVARTE sokker!!!

Hva sa bruden at var dine oppgaver sa du?

Vel, jeg vet mange bruder sier at det holder at du sier JA.

MEN – som før sagt, dette er også din store dag. Sol deg i glansen du også!

Tradisjonelt i kirkevielser så står gjerne brudgommen oppe ved alteret sammen med sin forlover. Tradisjonelt blir brudgommen som “en av gjestene”. Selvfølgelig skal dere følge den skikken hvis det er mest riktig. Men har du tenkt på at du også kan være en del av prosesjonen/inngangen?

Du kan gå alene, sammen med din forlover, mellom dine foreldre, eller sammen med far eller mor. Du kan også velge en søster eller bror/søsken. I en prosesjon i et utebryllup er det også vanlig at du kommer inn sammen med prest/vigsler. Du kan også velge deg en sang til din inngang – og bruden ha en annen sang. Eller dere kan komme sammen. I noen tilfeller har brudgommen stått midtveis og overtatt bruden fra brudens far midtveis og så gått de siste skrittene sammen opp mot “alteret”.

Det er lov å tenke nytt og det er lov å tenke at en selv også har lov å få litt glans denne dagen. 😉

Gifteringen er også et ansvar som brudgommen ofte har. Vel, i moderne tid er man ofte sammen om å kjøpe de, men overrekkelsen er det som regel brudgommen som står for først.

 • noen velger å ha den i en eske i sin lomme
 • noen velger at man får den av sin forlover
 • noen velger å ha den stående på alteret og at vigsler gir ringene.
 • noen knytter den til brudebuketten – brudens forlover holder brudebuketten og brudgom/brudgoms forlover knytter opp. Brudgom gir alltid ringen til bruden først.
 • noen har en ringgutt/ringjente som bærer ringen på en pute som en del av prosesjonen.

Det er ingen fast regel for hvilken hånd gifteringen skal sitte. Men de aller fleste i dag har den på høyre hånd. Jeg mener man kan lage den regel at hvis man har brukt forlovelsesring på venstre hånd kan man ta gifteringen på høyre. Det er tross alt en forskjell ;-)) Det er heller ingen regel på hvordan ringene skal se ut og om de skal være glatte eller ha steiner. Mange velger en “finere” ring til bruden. Det er ditt valg, kjære brudgom!

Takke for bruden!

Det veldig mange brudgommer gruer seg til er talen til bruden.

Ifølge skikk og bruk – og toastmasters regler – er du nr 3 som skal holde tale, etter velkomsttale og brudens fars tale. Tanken er at du skal henvende deg først til brudens foreldre og takke for bruden. Det er også ganske vanlig at man takker sine egne foreldre.

Videre er det viktig å si noen ord til bruden. Vær ekte og vær ærlig – men slapp av! I stedet for å skrive ned hvert ord så er det ofte mer hjelp og høres mer riktig ut hvis du noterer deg hovedpunkter og prøver å bruke egne ord. Snakk til dem og ikke om dem – er mitt råd. Tenk at det kanskje er bedre å si det du vil si i en sal med mange mennesker, enn om du skulle sitte alene med brudens foreldre og si det samme… og du.. dette er ikke tiden da man forteller om første natt med datteren dems 😉

Lotte og kim Andre 2015

Legg inn en kommentar